We stand with Afrika!

Sentralstyremedlem Ola Solberg Christoffersen i Natur og Ungdom blogger litt om den siste dagen av klimaforhandlingene.

Tidligere i dag aksjonerte Silje Lundberg, Tage Erlend Tellnes og jeg sammen med mange ulike mennesker fra en rekke organisasjoner og nettverk for å støtte de landene som. I to timer markerte vi at nok er nok, at vi ikke har tid til flere utsettelser og hvileskjær og at verdens ledere har gått tom for unnskyldninger. Vi samlet oss for å gi vår støtte til Afrika, kontinentet som virkelig merker klimaendringene på kroppen.

Et tresifret antall mennesker fra alle kontinenter sang og ropte slagord. Som ved en rekke Occupy Wall Street-demonstrasjoner og ungdommens interpellasjon under forhandlingene tidligere i dag, ble slagord, sanger og beskjeder fra enkeltpersoner formidlet av en hel folkemengde. Det sies at rundt 20 demonstranter ble utvist fra forhandlingssenteret. Aksjonen var ikke voldelig.

Sammen med oss i mengden befant forhandleren fra Maldivene seg. For de små øystatene og de minst utviklede landene er det helt uaktuelt å godta et utfall her i Durban som truer deres livsgrunnlag, i noen tilfeller deres eksistens og som ikke sørger for utslippskutt fra de rike landene.

De landene som vil ha en rettferdig, ambisiøs og bindende avtale presses fra skanse til skanse av de største forrurenserne. Som i tidligere klimaforhandlinger er det de rike landene som viser minst vilje til kompromiss, samtidig som de forlanger velvilje, «realisme» og samarbeid fra som rammest hardest. Min oppfatning er at klimasinkene i mange tilfeller lykkes med sin taktikk. Det er noe paradoksalt over det hele. De som har forårsaket klimaproblemet og har de høyeste utslippene per hode, er de samme som har mest makt på møtet hvor verdenssamfunnet skal finne en løsning.
Med bare timer igjen av forhandlingene er man fortsatt milevis unna noe som i det hele tatt ligner et godt resultat. Som demonstrantene på senteret i Durban ropte ut i dag;

“you can’t negotiate with science”

We stand with Africa!

Vist 65 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder